Resmi belgede sahtecilik suçu tck

Resmî belgede sahtecilik suçu 5237 sayılı TCK'nın 204. maddesinde; “(1) Bir resmî belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir resmî belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren veya sahte resmî belgeyi kullanan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Resmi belgede sahtecilik cezası kaç yıl?

Özel belgede sahtecilik suçu cezası nedir dediğimizde; bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Resmi evrakta sahtecilik suçu kaç yıl?

Resmi belgede sahtecilik suçu, resmi bir belgenin sahte olarak düzenlenmesi, başkalarını aldatacak şekilde değiştirilmesi veya kullanılması şeklindeki suçun basit haliyle işlenirse sanığa verilecek ceza 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasıdır (TCK md. 204/1)

Resmi evrakta sahtecilik ceza indirimi olur mu?

TCK 211'deki düzenleme şu şekildedir: “Bir hukuki ilişkiye dayanan alacağın ispatı veya gerçek bir durumun belgelenmesi amacıyla resmi belgede sahtecilik suçunun işlenmesi halinde, verilecek ceza, 1/2 oranında indirilir.” Daha az cezayı gerektiren bu haller, hem resmi evrakta hem de özel evrakta sahtecilik suçları için …

Resmi belgede sahtecilik suçu paraya çevrilir mi?

Kısa süreli hapis cezası Kanunda bir yıl veya daha az süreli ceza olarak tanımlanmıştır. Resmi belgede sahtecilik suçunun temel şeklinin alt sınırı iki yıldır. Bu durumda resmi belgede sahtecilik suçunun paraya çevrilmesi mümkün değildir.

Gerçeğe aykırı belge düzenlemek nedir?

Gerçeğe Aykırı Belge Düzenlemek Madde gerekçesinde de belirtildiği üzere; kamu görevlisinin gerçeğe aykırı olarak bir olayı kendi huzurunda gerçekleşmiş gibi, bir beyanı kendi huzurunda yapılmış gibi göstererek belge düzenlemesi halinde, bu fıkra hükmünde tanımlanan suç oluşur.

Neler özel belgedir?

Bono, çek, poliçe gibi kambiyo senetleri, vasiyetname, tahvil vs. gibi belgeler özel belge niteliğinde olmasına rağmen kanunun özel hükmü gereği (TCK md. 210) resmi belge olarak kabul edilmektedir.

Fatura resmi evrak mıdır?

Resmi belge özelliği taşımayan ve resmi belge hükmünde sayılmayan belgelerdir. Belge niteliklerini taşıması her halde gereklidir. Örneğin kira sözleşmeleri, faturalar özel belge niteliğindedir. Resmi belge hükmündeki belgelerde zorunlu şekil şartlarının bulunmaması durumunda bu belgeler özel belge sayılmaktadır.

Related Posts