Şufa ne demek

Paylı mülkiyette, hissedarlardan biri gayrimenkul üzerindeki payının tamamını ya da bir bölümünü satmak isteyebilir. Satılmak istenen gayrimenkulü diğer paydaşların öncelikli alım hakkı vardır. Hisseli gayrimenkul satışında tanınan bu önalım iznine de şufa hakkı denir.

Şufa hakkı süresi kaç yıl?

TMK Madde 733/3- Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşer.

Kimler şufa davası açabilir?

Şufa hakkı davası yalnızca mülkü satın alan üçüncü kişiye karşı açılabilir. … Dava açmak için yapmanız gereken şufa hakkı dava dilekçesi ile taşınmaz mülkün bulunduğu bölgedeki mahkemeye gitmektir.

Şufa nedir islam?

Genel Olarak İslam Hukukunda Kanuni Ön Alım (Şufa) Hakkı Mecelle'nin 950. maddesine göre şufa hakkı, satılan bir malı satın alan kişiye kaça mal olduysa o bedel üzerinden satın almaktır.

Şufa davası ne demek?

Genel Olarak, Önalım hakkı, paylı mülkiyet hükümlerine tabi taşınmazlarda bir paydaşın taşınmazdaki payını kısmen veya tamamen üçüncü kişiye satması halinde, diğer paydaşlara, satılan bu payı öncelikle satın alma yetkisi veren bir haktır.

Şufa davasında bedel ne zaman depo edilir?

Yargıtay'ın 20.6.1951 gün ve 13/5 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararına göre önalım bedeli en geç yargılama sonuna kadar depo edilmesi icap eder. Davanın kabulüne ilişkin hükmün kesinleşmesi ile payın mülkiyeti davacıya geçeceğine göre davalı o tarihte önalım bedelini alabilmelidir.

Şufa hakkı nasıl ortadan kalkar?

Ön alım sözleşmesi ile tapu kütüğüne şerh düşüldüğü takdirde sözleşmede ismi belirtilen kişi şufa hakkına sahip olur. Sözleşmeden doğan şufa hakkının kullanılma şartları, hissedarların ki ile aynıdır. Ancak şerhin düşüldüğü tarihten 10 yıl sonra bu hak ortadan kalkar.

Hangi durumlarda şufa davası açılamaz?

Şufa hakkının kullanılamayacağı durumlar şöyledir; Pay satışı paydaşlar tarafından gerçekleşmiş ise bu hakkının kullanılması mümkün değildir. Paydaşlardan birisinin malını bağışlama yoluyla birine devretmesi durumunda, paydaşlar bu hakkını kullanamaz. Paydaşlar arasında fiil taksimi yapılmış ise bu hakkı kullanılamaz.

Related Posts