Tanık beyanlarına karşı beyan dilekçesi

Tanık beyanlarına karşı beyan dilekçesi nedir?

Boşanma davalarında tanık anlatımlarına karşı beyanda bulunma dilekçesi, boşanma davalarında dinlenen tanıkların, duruşma sırasındaki anlatımlarına binaen düzenlenir. … Tanık beyanlarının aleyhe olması durumunda tanık beyanlarına karşı itiraz dilekçesi boşanma davasının bulunduğu mahkemeye sunulur.

Tanık beyanlarına karşı beyan dilekçesi ne zaman verilir?

Tanıklar mahkeme huzurunda dinlenirken hakim ve taraf vekilleri kanun uyarınca tanığa olayla ilgili soru yöneltebilirler. Tanık dinlendikten sonra hakim taraflara tanık anlatımlarına ilişkin yazılı beyanda bulunmak için süre verir. Taraflar verilen süre içinde tanık anlatımlarına beyan dilekçesi sunmak zorundadır.

Esas hakkında beyan dilekçesi nedir?

Esas hakkında savunma, savcılığın esas hakkında mütalaasına karşı savunma tarafının beyan ve görüşlerini yargılamayı yapan mahkemeye bildirmesidir. Diğer bir deyişle, esas hakkında savunma, ceza mahkemesinde yapılan yargılamada mahkemenin son kararının nasıl olması gerektiği konusunda yapılan son savunmadır.

Tanık listesi nasıl sunulur?

HMK 243'e göre tanık davetiye ile çağrılır. Fakat, davetiye gönderilmeden taraflarca hazır bulundurulan tanık da dinlenilir. Kanuna göre , tanık listesi için kesin süre verildiği ve dinlenme gününün belirlendiği durumlarda, liste verilmemiş olsa dahi taraf, o duruşmada hazır bulundurursa tanıklar dinlenir.

Boşanma davasında tanıklara ne sorulur?

Tanıklar da kendilerine sorulan sorular eşliğine boşanma davasına söz konusu olan çiftler hakkında bildiklerini anlatır. Boşanma davasında şahitlere ne sorulur konusu çekişme nedenine göre değişebilir. Fakat mahkeme genel olarak şahitlerden taraflar hakkında bildiklerini ve şahit olduklarını anlatmasını ister.

Kimler tanık olamaz HMK?

MADDE 248- (1) Aşağıdaki kimseler tanıklıktan çekinebilirler: a) İki taraftan birinin nişanlısı. b) Evlilik bağı ortadan kalkmış olsa dahi iki taraftan birinin eşi. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyu.

Boşanma davasinda tanık gelmezse ne olur?

Şahitin boşanma davasına gelmemesi durumunda şahit, polis yada jandarma aracılığı ile zorla götürülebilir ve bundan doğan masrafları ödemek zorunda kalır. Tanık mahkemeye gitmezse ne olur, sorusunun yanıtı yakalama kararı ve tazminattır. Tanıklık, kamu hukuku kaynaklı toplumsal bir görevdir.

Related Posts