Süt üretimi aşamaları

Süt hangi aşamalardan geçer?

Sütler yine önce klarifikasyon ve standardizasyon işlemlerinden geçer. Fazla krema ayrıştırılarak, sütün yağ oranı belirli standarda ayarlanır. Sonrasında süt pastörizasyon işleminden geçer. Evaporasyon yöntemiyle sütün suyu uçurulur.

Hazır süt nasıl üretilir?

Günlük süt üretiminde sütlerimizi, 76 derecede 12 saniye tutulup hızla 4 dereceye soğutuyoruz. Böylece süt, besin öğeleri korunarak güvenle içilebilir hale gelmiş oluyor. Pastörize ettiğimiz sütler, özel dolum makinalarında, steril ortamda, raf ömrü süresince tazeliğini ve lezzetini koruyacak ambalajlara dolduruluyor.

Süt nasıl elde edilir?

Süt, hayvanların meme bezlerinin bir sekresyonu olup, süt denildiğinde daha çok inek sütü anlaşılır. Şayet diğer hayvanlardan elde edilmiş ise hayvanların tür ismi ile birlikte kullanılır. Örneğin keçi sütü, koyun sütü gibi. Bütün memelilerde doğumu takiben süt sekresyonu gerçekleşir.

Sütün pastörize işlemi nasıl gerçekleşir?

Sütte pastörizasyon işlemi, sütün belli bir sıcaklığa kadar ısıtılıp aniden soğutulması ile gerçekleşir. Isıtma sıcaklığı 72°C ile 75°C arasındadır ve 15 – 20 saniye sürer. Sonrasında süt 5°C ye soğutulur. Bu işlemle insan sağlığına zararlı olan bakteriler yok edilir ve sütün dayanma süresi artırılır.

Süte uygulanan ilk işlem nedir?

Süte uygulanacak ön işlemleri yapmak için sütü temizlemek, yağını ayırmak, standardizasyon, baktofügasyon, homojenizasyon, sütün havasını ve kokusunu almak işlemlerini yapmak için gerekli bilgilerinin verildiği öğrenme materyalidir.

UHT sütler nasıl yapılıyor?

UHT sterilize süt, buhar püskürtülerek yaklaşık bir saniye süreyle 140-150 derecede işlenir. Daha sonra, sterilizasyon için kullanılan buhara eşit miktarda buhar çıkacak biçimde vakum altında hemen soğutulur. Bu şekliyle soğutulan süt, gerekli ambalajlama koşullarına uyulduğunda uzun ömürlü hale gelir.

Süt ürünleri üretiminde hangi Fermentasyonlardan yararlanılabilir?

Bunlar genelde kullanılan laktik asit bakterisinden dolayı laktik asit fermantasyonuna uğramış yoğurt, Acidophiluslu fermente süt, Ayran gibi fermente süt ürünleri; laktik asit bakterileri, maya veya her ikisi tarafından laktik asit ve alkol fermantasyonu sonucu üretilen kefir ve kımız gibi alkollü fermente süt

Related Posts