Irtifak hakkı bedelinin tespiti

Irtifak kamulaştırılmasında değer tespiti nasıl yapılır?

Yargıtay'ın benimsediği uygulamaya göre; önce taşınmazın tümünün değeri bulunur. Sonra bu irtifak sebebiyle taşınmazda meydana gelecek değer düşüklüğü oranı yüzde olarak belirlenir. Belirlenen bu yüzde oran taşınmazın tüm değeri ile çarpılarak irtifak değeri tespit edilir.

Kamulaştırma yoluyla irtifak hakkı tesisinde kamulaştırma bedeli nasıl tespit edilir?

Bu bedel taşınmazın büyüklüğüne, kullanma biçimine, arsa ya da tarım arazisi oluşuna, irtifakın niteliği ile geçtiği yer ve kapladığı alana göre yüzde olarak belirlenir ve irtifakın taşınmazda doğurduğu bu değer düşüklüğü oranına göre kamulaştırma bedeli bulunur.

İrtifak hakkı en fazla kaç yıl?

Özel kanunlarda belirtilen süreler hariç Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazları üzerinde 30 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmekte, devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde ise 30 yıla kadar kullanma izni verilmektedir.

Kamulaştırma bedel tespiti nasıl yapılır?

İdarenin kendi kıymet takdir komisyonun belirlediği bedel üzerinde taşınamaz maliki satın alma usulünde ikna edilemezse, idare kamulaştırmak istediği taşınmaz için Asliye Hukuk Mahkemesine dava açarak, taşınmazın bedelinin tespiti ve idare adına tescili davası açacaktır.

İrtifak hakkı kamulaştırması nedir?

Belirli bir taşınmaz mal üzerinde, herhangi bir kişinin edinebileceği en kapsamlı hak “mülkiyet hakkı” dır. … İrtifak kamulaştırmasında idare, ihtiyacı olan taşınmazın mülkiyetini devralmak yerine, taşınmazın belirli bir kesimi, yüksekliği, derinliği veya kaynak üzerinde kendi lehine bir irtifak hakkı tesis etmektedir.

Istimlak edilen yerin parası nasıl alınır?

Alınan karar, işlemleri gerçekleştirmek üzere uzlaşma komisyonuna aktarılır ve istimlak edilecek yerin sahibi buraya davet edilir. Sonrasında pazarlıklar sonucu anlaşılırsa devir işlemleri yapılır ve istimlak edilecek yerin sahibi parayı nakit ve peşin olarak alır.

Kamulaştırma bedelinin tespitinde hangi tarih esas alınır?

Kamulaştırma bedelinin tespitinde dava tarihi esas alınacağından, kanaatimce önceki uygulama doğrultusunda emsal taşınmazın dava tarihi itibariyle görmüş olduğu son imar uygulamasında ne oranda DOP kesintisi yapılmışsa, dava konusu taşınmazda da o oranda kesinti yapılmalıdır.

Related Posts