Ikta ne demek

İkta ne demek kısa?

İkta, (Arapça: إقطاع‎, ikṭā) özel mülkiyette olmayıp hükümdarın mülkü olan topraklara ait vergilerin veya daha genel anlamda gelirlerin, asker veya sivil erkâna, devlete hizmetlerinin karşılığı olarak, yani maaşlarına karşılık verilmesi olarak tanımlanır.

İkta ne demek TDK?

İkta sistemi, bazı İslam devletleri tarafından uygulamaya alınan ve zaman içerisinde gelenekselleşen toprak sistemine verilen isimdir. … Arapça kökenli olan İkta kelimesi, hükümdar mülkünün sivil erkan veya askerlere maaş karşılığı toprak verilmesi olarak tanımlanır.

İkta sahibine ne denir?

Kendisine iktâ verilen kimseye iktâî, iktâdâr, mukta' leh (mukta') denir; mukta' aynı zamanda "iktâ edilen şey" demektir. Yine aynı kökten türeyen katîa, iktâ edilen taşınmaz malla onun üzerine kesilen vergiyi, mukātaa ise çeşitli hazine gelirlerinin devlet adına iltizam usulüyle toplanması imtiyazını bildirir.

İkta ve tımar aynı şey mi?

İkta ve tımar sistemi birbirlerine oldukça benzemektedir. … Tımar sistemi, ikta sisteminin Osmanlı'daki adıdır. İkinci ve asıl farklılık ise; ikta sisteminde elde edilen gelirin toprak sahiplerine, tımar sisteminde ise elde edilen gelirin devlete ve askerlere verilmesidir.

İkta nedir Eödev?

Arapça kökenli olan İkta kelimesi, hükümdar mülkünün sivil erkan veya askerlere maaş karşılığı toprak verilmesi olarak tanımlanır.

İkta sistemi nedir 10 sınıf?

İkta, Selçuklu Devleti'nde maaş olarak kullanılan toprağa denmektedir. Asker ve devlet memurlarına, devlet için yaptıkları hizmetler karşılığında, ikta adı verilen bu topraklar belirli bir süre için verilirdi. … İkta arazisinin sahibi olan kişiler, kendilerine verilen topraklar karşılığında asker yetiştirirlerdi.

Vassal olmak ne demek?

Vasal, Avrupa feodal sisteminde, derebeyine (feodal lord) hizmet karşılığında, kendisine toprak ve köylü (yurtluk) tahsis edilen kişi. … Kelt kökenli Latince bir sözcük olan vasal "elde tutan" anlamına gelir. Yurtluklarını doğrudan hükümdardan kiralayan baronlar en önemli feodal sınıfı oluşturuyorlardı.

Related Posts