Hesap verebilirlik nedir

Hesap Verebilirlik (Accountability) Nedir? Merkez bankalarının aldıkları kararlardan, bunların sonuçlarından ve kurumsal yönetiminden topluma karşı sorumlu olması anlamına gelmektedir. Hesap verme sorumluluğu merkez bankası bağımsızlığının bir gereği olup, çeşitli şekillerde yerine getirilebilmektedir.

Hesap verebilirlik ilkesine ne ad verilir?

Etik, kişinin içindeki kontrolü ve sorumluluğu; hesap verebilir- lik ise dıştan kişiye yönelik bir denetim sürecini anlatır. Bu çerçevede etik, kendi kendine hesap verebilirlik biçimi ya da kamu yöneticilerinin davranış- larının iç kontrolü olarak tanımlanabilir.

Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi nedir?

Şeffaflık ilkesi, şirketin kamuoyu ile doğru, açık ve karşılaştırılabilir bilgi paylaşımını gerektirmektedir. Hesap verebilirlik ilkesi, yönetim kurulunun tepe yönetim performansını bağımsız bir şekilde izlemesini ve tepe yöneticilerin hissedarlara karşı hesap verebilirliğinin temin edilmesini gerektirmektedir.

Hesap verilebilirliğin amacı nedir?

Hesap verebilirlik, birbirinden farklı birtakım özellikler taşımakla birlikte, hem kamu sektöründe hem de özel sektörde kullanılan bir kavramdır. Kamu yönetiminde hesap verebilirlik, kendilerine yetki, kaynak ve görev verilen kamu çalışanlarının, sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini sorgular.

Stratejik yönetimde hesap verebilirlik nedir?

Hesap verebilirlik, idarelerin almış olduğu kararlardan dolayı ilgililere karşı sorumlu tutulması ve hesap verebilir olmasının sağlanmasıdır. Stratejik yönetim anlayışı çerçevesinde stratejik planlarla idarelerin vizyonu ve amacı belirlenmekte ve bunlar doğrultusunda faaliyet gösterilmektedir.

Yönetimde saydamlık nedir?

Yönetimde saydamlık, kurumların ihale süreçlerini, faaliyet ve denetim raporlarını, işlem süreçlerini, hizmet standartlarını uygun yöntemlerle kamuoyunun bilgisine sunmasını da içerir. toplantılarını izleyebilme hakkı ile önemli proje ve kararların, halkın görüşüne başvurularak alınmasıdır.

Eğitimde hesap verebilirlik ne demek?

Dışsal hesap verebilirlik ise yöneticilerin kendi performansları hakkında, parlamento veya bir kamu kurumu veya merkezi kuruluşa (Sayıştay gibi) karşı hesap verebilirlikleridir. Eğitim açısından bakıldığında, hesap verebilirliğin amaçlarından biri de, bütün öğrencilerin öğrenmelerini en üst düzeye çıkarmaktır.

Şeffaflık ilkesi nedir?

Şeffaflık; kararların, kurallar ve düzenlemeler doğrultusunda alınması ve uygulanması, alınan kararlardan etkileneceklerin bilgiye erişiminin sağlanması ve bu bilginin de ulaşılabilir, anlaşılır ve somut olması prensibidir.

Related Posts