Duruşma tutanağı örneği

Duruşma tutanağı nasıl hazırlanır?

HMK'nin 154'üncü maddesi gereğince aşağıdaki hususlar mutlak olarak tutanağa yazılır:

  • Mahkemenin adı, duruşmanın açıldığı yer, gün ve saat,
  • Hâkim, zabıt kâtibi, hazır bulunan taraflar ve varsa vekilleri, kanuni temsilcileri, fer'î müdahil ve tercümanın ad ve soyadları,
  • Yargılamanın aleni ya da gizli yapıldığı,

Duruşma tutanağında neler bulunur?

Duruşma tutanağında şu hususlara yer verilir:

  • Oturumlara katılan sanığın, müdafiin, katılanın, vekilinin, kanunî temsilcisinin, bilirkişinin, tercümanın, teknik danışmanın adı ve soyadı,
  • Duruşmanın seyrini ve sonuçlarını yansıtan ve yargılama usulünün bütün temel kurallarına uyulduğunu gösteren unsurlar,

Duruşma Tutanaği nedir?

oturum açıldığında yargıç tarafından söylenenlerin yazman tarafından yazıldığı, yanların isteklerinin ve açıklamalarının yer aldığı, yargılamaya yapıldığını gösteren tutanaktır.

Ceza davasında ilk duruşmada ne olur?

Ceza davasında ilk duruşmada ne olur? Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.

Tutanak kaç imzali olur?

En az iki kişi tarafından imza edilmesi gerekir. Tek kişinin imzasının olması halinde bu yazı olayı ifade eden bir dilekçe özelliği taşır. İmza ederken makam sırasına göre soldan sağa doğru gidilmelidir.

Tutanak nasıl işleme konur?

Tutanak düzenlenirken kâğıdın yazı alanına (üst, alt, sağ ve sol kenarlardan 2,5 cm) uygun boşluk bırakılır. Yazı alanının en üstüne ortaya gelecek şekilde “TUTANAK” ifadesi yazılır. Metnin bitiminden itibaren imza için uygun boşluk (2- 4 aralık) bırakılır. Tutanak, en az iki kişi tarafından düzenlenir.

Duruşma zabıtları nedir?

" ( 1) Duruşma için tutanak tutulur. Tutanak, mahkeme başkanı veya hakimle zabıt katibi tarafından imzalanır. Duruşmada yapılan işlemlerin teknik araçlarla kayda alınması halinde, bu kayıtlar vakit geçirilmeksizin yazılı tutanağa dönüştürülerek mahkeme başkanı veya hakimle zabıt katibi tarafından imzalanır.

Related Posts